Inbrottssäkra ditt hus

Här får du tips på hur du inbrottssäkrar ditt hus, vad du ska tänka på och vilken väg in som tjuvar oftast använder sig av.

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmäldes omkring 22 200 bostadsinbrott 2011 och inbrotten har under senare år ökat. Jämför man med hur det såg ut för 10 år sedan så har nivån anmälda villainbrott ökat med 26 procent. Det finns med andra ord all anledning att inbrottssäkra sitt hus och göra det så svårt som möjligt för tjuvar att ta sig in.

Viktigt att tänka på
Vad är då viktigt att tänka på när man inbrottssäkrar sitt hus?
- Vi brukar prata om de tre stegen: grannsamverkan, det mekaniska skyddet och larm. Grannsamverkan har i flera undersökningar visat sig spela stor roll när det gäller att skydda sig mot inbrott, säger Annika Härenvik, kommunikationschef på Stöldskyddsföreningen.

Lås till dörrar och fönster
- Det mekaniska skyddet är lås till både dörrar och fönster. När det gäller lås så är det viktigt att man vänder sig till certifierade installatörer som använder certifierade produkter. Det gäller också att man tänker på hur hela dörrmiljön ser ut. Det hjälper inte att ha världens bästa lås om tjuven enkelt kan bända upp själva dörren från dess fästen, fortsätter hon.

Vanligaste vägen in
Det är dock inte ytterdörren som inbrottstjuvar oftast tar sig in genom.
- Den absolut vanligaste vägen in för tjuvar är altandörrar och källarfönster. Jag skulle säga att 85-95 procent av alla inbrott sker genom altandörrar, och det här tänker inte folk på. Dörrarna sitter ofta på baksidan av huset, skyddade från insyn. Dessutom har många som bor i hus gamla bristfälliga altandörrar som är väldigt lätta att få upp. Vi brukar säga att man ska försöka ta på sig tjuvens glasögon och tänka "Var skulle jag enklast ta mig in?", berättar Anna Härenvik.

Belysning
En annan sak att komma ihåg är belysning. Det är bra att använda sig av timer på lampor och rörelsedetektor som gör att lampor tänds om någon närmar sig huset. Ju mer upplyst det är desto mindre är risken för inbrott.

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör?
- Det är att de glömmer svaga punkter som fönster och altandörrar. Sen är det en balansgång. Det är klart att man vill ha insynsskydd till sin altan, men samtidigt så innebär det en skyddad miljö för inbrottstjuvar. Det är något man får väga för och emot, säger Anna Härenvik.

 

Uppfyller ni era försäkringskrav

för godkända lås?

Klicka på bilden